• Beseda s Vladimírom Strmeňom, vojnovým veteránom


     

    19. október 2023 sa na Základnej škole na Krosnianskej 2 v Košiciach niesol v znamení výnimočnej atmosféry. Na školu zavítala vzácna návšteva, ktorá prišla s cieľom zúčastniť sa besedy so žiakmi 2. stupňa. Naše pozvanie prijali traja páni, ktorí pôsobia v rozličných sférach kultúrneho a spoločenského života, no spája ich spoločná snaha podporiť vzdelávanie a rozvoj detí a mládeže na Slovensku a šírenie odkazu Slovenského národného povstania.

    Stretnutie zorganizoval Ing. Vladimír Stanko, zakladateľ EUROPEAN INSTITUTE Prague, košický poslanec, úspešný podnikateľ a filantrop. EUROPEAN INSTITUTE má detašované pracovisko i v našich krásnych Košiciach. Pán Stanko v úvode stretnutia so žiakmi 2. stupňa poukázal na význam vzdelávania v živote človeka a zdôraznil aj kľúčovú úlohu poznania histórie vlastného národa, pretože ten, kto nepozná históriu, je odsúdený na jej opakovanie.

    Ďalším vzácnym hosťom bol Ing. Jozef Mak z Banskej Bystrice, folklorista telom i dušou, ktorý sa vo veľkej miere  zaslúžil o to, že slovenský folklór nezanikol a šíri sa naďalej medzi mladšie generácie. Hrdo sa hlási k speváckej skupine Horehronskí chlopi a jeho pričinením bol viachlasný horehronský spev zapísaný na listine nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

    Títo dvaja páni sprevádzali Vladimíra Strmeňa, vojnového veterána, ktorý je jedným z posledných žijúcich účastníkov Slovenského národného povstania. Tento výnimočný človek sa nikdy nevzdal napriek rôznym prekážkam, ktoré mu život priniesol do cesty. So žiakmi našej školy sa podelil o svoje spomienky, ktoré sa týkali Slovenského národného povstania, protifašistického odboja i 2. svetovej vojny. Presvedčivo rozprával o momentoch, ktoré ovplyvnili jeho život i životy mnohých Slovákov. Už ako 17-ročný sa stal partizánom. Bojovať za slobodu a chrániť svoju vlasť považoval za povinnosť. Ani na chvíľu nezaváhal a postavil sa zoči-voči nepriateľovi i osudu. O svojom živote rozprával veľmi zaujímavo.  Zažil neuveriteľné veci, ktoré miestami pôsobili ako z akčného filmu. Detailne opísal vypálenie rodnej dediny Richtárová, prebiehajúce boje, kruté praktiky nepriateľov i desivé momenty, ktoré zažil na vlastnej koži. Opísal nešťastie, ktoré vojna priniesla do životov mnohých ľudí. Všetky detaily si presne pamätal napriek tomu, že od spomínaných udalostí prešlo už veľa rokov. Snažil sa vierohodne sprostredkovať pocity, ktoré zažíval v najťažších chvíľach svojho života. Nevyhol sa ani ťažkému zraneniu, no vďaka  svojej duchaprítomnosti unikol smrti. Nemyslel iba na seba a vždy sa snažil  pomáhať tým, ktorí na tom boli horšie ako on sám. Jeho rozprávanie bolo veľmi autentické. Na vojnu nikdy nezabudne, no podarilo sa mu odpustiť ľuďom, ktorí sa podieľali na zločinoch voči ľudskosti. Zdôraznil, že práve vojna je najväčším zlom na svete.

    Tento výnimočný človek je dôkazom toho, že vek je iba číslo. Len nedávno oslávil 95. narodeniny, no je stále aktívny, navštevuje školy a snaží sa mladých ľudí vzdelávať, umožňuje im nahliadať do histórie prostredníctvom svojich spomienok. Jeho receptom na dlhovekosť je pohyb, aktívny život a úsmev na tvári. Snaží sa robiť veci, ktorými dokáže potešiť iných. Napriek svojmu úctyhodnému veku srší humorom, obrovskou chuťou do života, optimizmom a energie má na rozdávanie. Svojím postojom k životu môže byť vzorom pre mladšie generácie.

    Pútavé rozprávanie pána Vladka Strmeňa  mnohých z nás prinútilo zamyslieť sa nad tým, ktoré hodnoty sú v živote skutočne dôležité. Uvedomili sme si, aké šťastie máme, že môžeme žiť v krajine, ktorá si nažíva v mieri.

    Beseda bola popretkávaná najznámejšími slovenskými ľudovými piesňami v podaní pána Jozefa Maka, ktorý svojím krásnym hlasom potešil a rozveselil srdcia prítomných žiakov i pedagógov. Chvíľami spievali všetci prítomní a spev sa niesol celou telocvičňou. V záverečnej časti stretnutia odznela svetoznáma pieseň Hallelujah  i  talianska partizánska pieseň Bella ciao. Pri týchto piesňach robil hudobný sprievod na harmonike pán Strmeň. Hudba sa stala jeho celoživotnou láskou a inšpiráciou. Odmenou za krásny umelecký zážitok i inšpiratívne slová bol obrovský potlesk, ktorým žiaci i pedagógovia našej školy odmenili vzácnu návštevu. Na stretnutie s týmito zaujímavými pánmi bude ZŠ  K2 ešte dlho spomínať.

    Kto nepozná históriu, je odsúdený na jej opakovanie.

  • Návšteva v 1.C

    1.C navštívil redaktor z rádia Regina, ktorý nahrával so žiakmi rozhovor na tému: vesmír

  • English Grand Prix

    Do fotogalérie bol pridaný nový album English Grand Prix.

  • Biela pastelka 2023


    Verejná zbierka Biela pastelka vznikla v roku 2002, takže už 21 rokov pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím, teda nevidiacim a slabozrakým. Patrí k najväčším a najdôveryhodnejším zbierkam na Slovensku. Jej organizátorom je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.
    Aj v našej škole sme sa zapojili do zbierky a získali sme pre nevidiacich 186,45€.
    Zbierku zorganizovala p. učiteľka Mgr. Mária Tokárová so žiačkami VII. C.

    Ďakujeme, že Vám nie je život nevidiacich a slabozrakých ľahostajný!

  • 16. október Deň zdravej výživy

    Slúži na pripomenutie ľuďom, aké sú výhody vyváženej stravy a ako sa správne starať o svoje zdravie prostredníctvom stravovacích návykov.
    Aj my v našej škole sme si pripomenuli tento dôležitý deň so žiakmi 3. ročníka.
    V školskej jedálni okrem peknej prezentácie a súťaží sme si pochutnali na zdravých chlebíkoch
    s chutnými nátierkami.
    Tento rok bolo témou Mäso, hydina, ryby, strukoviny a obilniny.
    Poučnú prezentáciu pre nás pripravili žiačky 9. ročníka Lívia Cinkaničová a Radka Beláková.
    Tretiaci si pre nás pripravili pesničky, rozprávku aj pekné projektové práce spolu so svojimi šikovnými pani učiteľkami.
    Spolu sme si užili zaujímavý program a pochutnali si na dobrotách, ktoré nám pripravili pani kuchárky.

  • Ekotopfilm


    Dňa 11.10.2023 sa žiaci 7.C triedy spolu s pani učiteľkou Ujháziovou zúčastnili environmentálnej akcie Ekotopfilm – Envirofilm v kine Úsmev. Pozreli si 4 zaujímavé filmy – film o dopade ľudskej činnosti na prírodu, film o recyklácii šatstva, o plytvaní potravín a o alternatívnych palivách. Získané vedomosti si preverili v kvízoch. Akcia sa žiakom páčila a zúčastnia sa jej aj o rok.

  • Svetový deň zvierat


    4. októbra 2023 žiaci našej školy pod vedením pani učiteľky Ujháziovej pripravili pri príležitosti Svetového dňa zvierat výstavku zvieracích miláčikov. Túto výstavku navštívili žiaci prvého a druhého stupňa. Mohli si pozrieť aj pohladkať škrečky, morčatá, korytnačky, andulky, papagáje, zajace, psy, ryby, kocúra, hada, pavúka, gekončíka, agamu, slimáka afrického. Počas tejto akcie sa uskutočnila finančná zbierka pre ZOO v Košiciach a v nej sa vyzbieralo 145 €. Uvedená suma bude použitá na adopciu zvieratka, ktoré vyhrá v hlasovaní.

    Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do finančnej zbierky.

  • Európsky deň jazykov


    „Oslavujeme jazykovú rôznorodosť Európy"

    Európsky deň jazykov sa koná každoročne 26. septembra. Je vynikajúcou príležitosťou ako zvýšiť povedomie o všetkých jazykoch zastúpených v dnešnej Európe a vyzdvihnúť ich spoločné znaky, rozdiely a niektoré z ich osobitostí. Predovšetkým je to ale oslava jedinečného jazykového kontextu Európy a popud pre ľudí všetkých vekových kategórii, v rôznych životných situáciách, naučiť sa k svojej vlastnej reči, vyjadrovať sa aj v inom jazyku.

    Na našej škole na prvom stupni pod vedením pani učiteliek Mgr. H. Černíkovej a PaedDr. S. Rigovej v rámci vyučovacích hodín ANJ pracovali naši žiaci na projekte Európsky deň jazykov. Ich úlohou bolo pripraviť obrazový materiál a komentár v jazyku danej krajiny a odprezentovať svoju prácu pred spolužiakmi. Do projektu sa zapojili žiaci štvrtého ročníka a mnohé z týchto prác boli naozaj pekné, čo svedčilo o zodpovednom prístupe detí v zadanej úlohe. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do projektu zapojili. Tie najkrajšie práce z najkrajších sú v našej fotogalérii.

  • Vyhodnotenie jesenného zberu papiera

    Prvý októbrový týždeň sa na našej škole konal už tradičný jesenný zber papiera. Ďakujeme všetkým žiakom a rodičom, ktorí sa zapojili do zberu papiera. Vyzbieralo sa vyše 9 ton papiera.

    Víťazom blahoželáme a veríme, že sa opäť zapojíte do ďalšieho zberu.

    Ďakujeme všetkým nasledujúcim učiteľom a žiakom, ktorí pomáhali pri zbere papiera: pani učiteľkám Bujdošovej, Ivaneckej, Havírovej, Vargovej, Cingeľovej, Brzáčovej a pánom učiteľom Šestákovi, Nagyovi a Miškufovi.

    Ďakujeme aj žiakom, ktorí pomáhali pri zbere a obzvlášť Alexovi Rolíkovi z 8.A

  • Minimaratónik v ŠKD

    Túžba vyhrať zavládli v ŠKD. Deti ukázali, že z nich rastú budúci víťazi MMM v Košiciach.

  • Korčuliarsky výcvik 1.B, 1. C, 2.C

    Aké šikovné deti máme i na korčuliach !

  • 17. ročník recitačnej súťaže Dobšinského Košice

    Ocenení žiaci z našej školy:

    1. kategória: Jana Stojkovičová (čestné uznanie)

    2. kategória: Sofia Štofová (3. miesto)

    3. kategória: Filip Pavlovský (čestné uznanie)

  • Hurá a je to tu!

    Otvorenie Mraveniska K2 !

    Tešíme sa aj z toho mála…už je naše átrium o niečo atraktívnejšie. Tak nech sa našim deckám dobre hraje! Spolufinancované Košickým samosprávnym krajom

  • Zábavné športové popoludnie v ŠKD

    I slniečko sa usmievalo, keď videlo ako sa deti z ŠKD zabávajú pri veselých športových disciplínach, ktoré pripravili pani vychovávateľky. Úsmev a dobrá nálada boli odmenou za pekný deň.

  • Exkurzia KOSIT 7.A

    Pútavá prednáška, zaujímavé hry a aktivity, ale aj návšteva vonkajšieho areálu spoločnosti KOSIT boli súčasťou exkurzie, ktorej sa 2.10.2023 zúčastnila 7.A trieda. Asi najzaujímavejšia bola návšteva kabíny žeriavnikov, ktorá sa nachádza na 7.poschodí jednej z budov. Žiaci mohli sledovať prácu p.žeriavníčky a dozvedeli sa kopec zaujímavých informácií. Bol to príjemne strávený jesenný deň:)

  • Ďakujeme !

    Naša brigáda sa nakoniec uskutočnila. Nebolo nás veľa, ale odviedli sme kus dobrej práce. Vyzbierali sme fľaše od alkoholu, krabičky od cigariet a všeličo iné. Verím, že tí ktorí chodia za našu školu sa zabávať, vstúpia do seba a prestanú znečisťovať okolie našej školy! My chceme mať čisté chodníky, krásnu zeleň!

    Ľudia buďte ohľaduplní!

  • Milá K2 !

    Milá K2 !

    Aj my ako škola sa chceme zapojiť do súťaže Čistinka Lidla, kde je potrebné hlasovanie občanov za uvedený projekt. Starosta MČ DH vyhlásil súťaž medzi školami. Trieda, ktorá zašle najväčší preukázateľný počet zahlasovaní za projekt (screenshot obrazovky hlasovania), vyhráva!

    Čo bude vašou odmenou? Deň voľna a návšteva filmového predstavenia. Rýchlo zaregistruj rodinu a známych a hlasuj každý deň za Košice – m. č. Dargovských hrdinov !

    Viac informácii ohľadom hlasovania nájdete na webovej stránke https://cistinka.lidl.sk/pravidla-hlasovania

    https://cistinka.lidl.sk/https://cistinka.lidl.sk/

  • Prvý deň prvákov

    Nastala chvíľa, na ktorú sa naši najmenší tešili. V očkách bolo vidieť zvedavosť, odvahu i obavy. Prváci, čaká Vás zaujímavá cesta k vedomostiam, kopec radosti i získanie mnohých skvelých kamarátov.

    Prajeme Vám i Vašim rodičom veľa úspechov !

     

  • SUPER ŠKOLA - ŠKOLA PLNÁ TALENTOV

    Sme Super škola - Škola plná talentov. Dňa 2.5.2023 sa na Hlavnej ulici v Košiciach uskutočnilo slávnostné vystúpenie pri príležitosti Dňa mesta Košíc. Naša škola mala svoje vlastné vystúpenie, ktoré sme si vybojovali v súťaž i- Škola plná talentov. Sme hrdí na našich žiakov a učiteľov, ďakujeme.

    https://www.rajce.net/a18464350

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Krosnianska 2, Košice
    Krosnianska 2, 040 22 Košice
  • +421 x 055/6712526

    Riaditeľka školy: Mgr. Júlia Špilárová : 0915 879 544

    Hospodárka školy: Mgr. Lea Pribulová : 0911 055 001

Fotogaléria