• E- Twinning – Vianočné pozdravy z Grécka

    Sme veľmi radi, že sme sa na našej škole mohli po dlhšej dobe opäť zapojiť do platformy e-Twinning, čo je najväčšia a najzaujímavejšia komunita škôl v Európe. E-Twinning podporuje spoluprácu európskych škôl postavenú na používaní informačných a komunikačných technológií. Učitelia aj žiaci môžu navzájom spolupracovať a zapájať sa do projektov naprieč rôznymi témami. Tento rok sme sa zapojili s triedami 4.A a 4.C a tiež piatakmi z 5.A a 5.B do projektu s názvom Historical Figures and Famouos People. Po úvodnom online stretnutí, na ktorom sa naše deti spoznali s rovesníkmi z partnerskej školy v Grécku, sme v čase Adventu vyrábali vianočné priania a pohľadnice, ktoré sme  odoslali našim priateľom do Grécka. Na oplátku sme aj my dostali mnoho krásnych vianočných pohľadníc, ktoré sme si na hodinách anglického jazyka so záujmom prečítali.

    PaedDr. Silvia Rigová

  • Súťaž školských časopisov "O skleneného motýľa".


    Dňa 18.12.2023 sa uskutočnilo v CVČ na Popradskej ulici v Košiciach vyhodnotenie súťaže školských časopisov "O skleneného motýľa 2023" . Náš časopis K2 získal čestné uznanie. Blahoželáme všetkým, ktorí prispeli a veríme, že náš časopis znovu zaboduje v tých vyšších priečkach.
    Prajeme všetkým pokojné vianočné sviatky a úspešné vykročenie do nového roka 2024
    Vaša redakčná rada

  • Vianočné trhy 2023

    Vianoce sa blížia a tak i tento rok sa na našej škole uskutočnili vianočné trhy. Žiaci, učitelia i rodičia sa zapojili do prípravy i predaja. Príjemná atmosféra, množstvo návštevníkov, čas na stretnutia i návštevy bývalých žiakov nám potvrdili, že trhy sa opäť vydarili.  Ďakujeme !

  • Krabice plné lásky na K2

    Školský klub detí sa i tento rok zapojil do krásnej zbierky Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok . Pridali sa i žiaci z ročníkov 5 – 9 . Za ŠKD sa vyzbieralo 66 krabíc a druhý stupeň  71 krabíc.

    Naše darčeky potešili seniorov v domovoch dôchodcov v Ďurďošíku, v Rozhanovciach i v Čani.

    Z Ďurďošíka nám prišlo už i poďakovanie a fotky obdarovaných seniorov :

    Ďakujeme prekrásne za Vaše darčeky. Veľmi potešili a zohriali srdiečka našich starkých. Prajeme Vám požehnané sviatky a všetko len to najlepšie do Nového roku.

    S pozdravom 

    Adriana Begeniová, ZSS Ďurďošík

    Poďakovanie patrí všetkým rodičom, žiakom a pedagógom, ktorí sa zapojili do projektu a želáme Vám krásny a pokojný advent, nech Vás láska stráži, veď Vianoce sú čas, keď by mala jasne žiariť v každom v nás.

  • Florbalový turnaj

    FLORBALOVÝ TURNAJ 9.12.2023 - krásne 3.miesto. Super !

  • Jesenný zber textilu


    Od 16.10.2023 do 27.10.2023 sa uskutočnil zber použitého oblečenia a obuvi. Podarilo sa nám vyzbierať 21 vriec. Zozbieranému oblečeniu a textilným výrobkom sme dali druhú šancu na ich vrátenie do obehu. Pomohli sme ľuďom v núdzi prostredníctvom charitatívnych partnerov. Zber organizovala Ekocharita a Recyklohry.

    Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zberu. Ďakujeme, že vám záleží na ochrane životného prostredia.

  • Zber batérií a elektroodpadu

    Dňa 22.11.2023 sme v škole zrealizovali odvoz 110 kg vyzbieraných batérií, 43 kg vyradených malých a 200 kg vyradených veľkých elektrozariadení, 150 kg vyradených monitorov.  Odvoz zabezpečila spoločnosť ASEKOL SK s.r.o. poverená likvidáciou elektrozariadení a batérií.

    Ďakujeme, že sa zapájate do zberov a tak chránite naše životné prostredie.

  • Zberová súťaž SMS – Starý mobil sem

    Od 9.10.2023 do 24.11.2023 sa uskutočnila v našej škole celoslovenská zberová súťaž SMS Starý Mobil Sem v rámci projektu Recyklohry. Do súťaže sa zapojilo 16 žiakov našej školy a podarilo sa im vyzbierať 675 starých mobilov.

    Najlepších 50 „zberačov“ v rámci celého Slovenska bude odmenených krásnou cenou – tabletom.

    Našim žiakom držíme prsty a ďakujeme, že sa zapojili do súťaže. Ďakujeme, že vám záleží na ochrane životného prostredia.

    Starý mobilný telefón je elektronický odpad a do bežného komunálneho odpadu určite nepatrí. Obsahuje ťažké kovy, ich zlúčeniny a toxické látky, ktoré sa na skládke začnú v priebehu času uvoľňovať do okolitého prostredia. Ak sa takto stretne pár miliónov nefunkčných zariadení, kontaminácia pôdy a vody je viac ako iba reálna. Ekologická likvidácia nepoužívaných, starých alebo nefunkčných mobilných telefónov je veľmi dôležitá. Drahé kovy a ďalšie suroviny obsiahnuté v komponentoch sa využijú opätovne vo výrobe, napr. pri tvorbe šperkov.

  • 3.A a medovníčky

    Deti z 3.A si v CVČ Charkovská napiekli medovníčky. Vaĺkali, vykrajovali, zdobili cukrovou polevou a aj ochutnali svoje vydarené dobroty.

  • Školské kolo olympiády v nemeckom jazyku 2023/2024

    V kategórii 1.A boli úspešní:

    1.miesto: Jakub VICEN

    2.miesto: Sára HUDÁKOVÁ

    3.miesto: Tatiana ZLATNICKÁ

    V kategórii 1.B boli úspešní:

    1.miesto: Leo STRÍŠ

    2.miesto: Barbora CHVOJKOVÁ

    3.miesto: Branislav HABALA

    Víťazom srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalší úspešný rok !

  • Tri v jednom v 3.C


    Anglické divadlo, skvelá kaviareň a knižnica pána prezidenta Rudolfa Schustera.Žiaci našej školy veľmi radi navštevujú anglické divadlo.Historická radnica bola plná detí a výkon, ktorí podali herci je nezabudnuteľný.Keď sme v meste stále náštívime nejakú skvelú kaviareň.Radi sa rozprávame so spolužiakmi o rôznych témach a vychutnávame si rôzne zákusky, čajíky a čokoládu so šľahačkou.Na záver sme si nechali ,,Prezidentskú knižnicu Rudolfa Schustera".Pozreli sme si film o bielych medveďoch, dozvedeli sme sa o cestách pána prezidenta a veľmi sa nám zapáčila knižnica.Bol to zmysluplný deň! Ďakujeme!

  • Tvorivé dielne v 3.C

    V novebri v 3.C triede sa uskutočnila tvorivá dielňa pod názvom ,, Záhradka vo fľaši". Evku Černákovú žiaci poznajú, lebo robí nám zaujímavé prednášky z oblasti environmentálnej výchovy. Donesie nám semiačka pre vtáčiky, nosí nám kvetinky, aby sme skrášľovali okolie našej školy.

  • 4. ročník Filmového festivalu bol famózny...

    24. novembra sa v priestoroch našej školskej jedálne uskutočnil ďalší ročník Filmového festivalu určený pre žiakov II.stupňa. Záujem bol obrovský, na Oscarový večer prišlo viac ako 45 žiakov:) Svojou návštevou nás poctila aj p.riaditeľka, ktorá prišla na chvíľu nasať atmosféru čarovného filmového večera. Bolo to podujatie plné hier, aktivít a zábavy. Rozdávali sa Oscary, nechýbal popcorn, bola aj mini tombola, nočná hra a prvýkrát aj sladké prekvapenie - čokoládová fontána! Ďakujeme všetkým za účasť, kolegyniam za pomoc a už teraz sa tešíme na ďalší rok - na 5. ročník tohto skvelého podujatia:)

    p.uč.Badičová a Halászová 

  • Komparo 2023/2024


    Na kvalite vzdelávania nám záleží

    Naša škola sa dlhodobo zapája do testovania  Komparo.  V tomto školskom roku sa testovanie uskutočnilo 9. novembra 2023. Žiaci 8. a 9. ročníka si mohli touto formou  overiť úroveň doposiaľ získaných vedomostí a porovnať svoje výsledky s rovesníkmi v iných školách na celom Slovensku. Pre žiakov 9. ročníka je to zároveň tréning pred oficiálnym testovaním T9, ktoré sa uskutoční v marci.

  • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

    Mesiace október a november sa už tradične spájajú s Olympiádou zo slovenského jazyka a literatúry. V tomto školskom roku sa konal 16. ročník tejto postupovej súťaže, ktorá je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ a študentov stredných škôl. Do školského kola sa v kategórii C zapojilo celkom 16 šikovných žiakov 8. a 9. ročníka. Vedomosti z jazykovej i literárnej oblasti si žiaci preverili v online teste a svoje štylistické a prezentačné zručnosti predviedli v ústnej i praktickej časti. Odbornú porotu tvorili vyučujúce slovenského jazyka – Mgr. J. Kočišová a Mgr. L. Lešková.

    Úspešnými riešiteľmi sa stali: Vaneska Magyarová (9.A), Barbora Chvojková (9.B), Lívia Cinkaničová (9.B), Soňa Kozárová (9.C), Michael Kalnický (9.C).

    Výsledky školského kola OSJL:

    1.      miesto: Barbora Chvojková, 9.B
    2.      miesto: Daniela Drenková, 9.C

                               Michael Kalnický, 9.C     

           3.  miesto: Lívia Cinkaničová, 9.B

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za ochotu popasovať sa s rodným jazykom,  víťazom blahoželáme a želáme mnoho ďalších úspechov v slovenskom jazyku.

  • Exkurzia v Steelparku

    Magnetizmus - časť fyziky, ktorú preberajú deviataci v septembri. Túto zaujímavú časť fyziky si v praxi vyskúšali žiaci 9.A, 9.B a 9.C triedy v Steel Parku.

  • Adopčná listina ZOO

  • Fresh školská športová liga v detskej atletike

    18.11. sme sa zúčastnili na Fresh školskej športovej lige v detskej atletike. Umiestnili sme sa na 4. mieste zo 6. Súťažiacim blahoželáme, ostatným deťom a rodičom ďakujeme za skvelé publikum. Najbližšie súťažíme v januári

  • Jesenné aranžovanie

    Dňa 13.11.2023 sa uskutočnila súťaž v Jesennom aranžovaní a viazaní rastlín. Témou bolo zhotoviť
    Jesenné strašidlo - aranžmán pred dvere. Tejto súťaže sa zúčastnili žiačky:

    v 1.kategórii
    Diana Sontagová zo 6.C triedy
    Viktória Seležanová zo 6.B triedy
    Vivien Melníková zo 6.B triedy

    V 2.kategórii
    Ester Kučerová z 9.B triedy
    Radka Beláková z 9.B triedy
    1.miesto získala Dianka Sontagová, zo 6.C triedy, ktorá vyrobila originálne dielo.

    Víťazke a zúčastneným blahoželáme!

  • Beseda s Vladimírom Strmeňom, vojnovým veteránom


     

    19. október 2023 sa na Základnej škole na Krosnianskej 2 v Košiciach niesol v znamení výnimočnej atmosféry. Na školu zavítala vzácna návšteva, ktorá prišla s cieľom zúčastniť sa besedy so žiakmi 2. stupňa. Naše pozvanie prijali traja páni, ktorí pôsobia v rozličných sférach kultúrneho a spoločenského života, no spája ich spoločná snaha podporiť vzdelávanie a rozvoj detí a mládeže na Slovensku a šírenie odkazu Slovenského národného povstania.

    Stretnutie zorganizoval Ing. Vladimír Stanko, zakladateľ EUROPEAN INSTITUTE Prague, košický poslanec, úspešný podnikateľ a filantrop. EUROPEAN INSTITUTE má detašované pracovisko i v našich krásnych Košiciach. Pán Stanko v úvode stretnutia so žiakmi 2. stupňa poukázal na význam vzdelávania v živote človeka a zdôraznil aj kľúčovú úlohu poznania histórie vlastného národa, pretože ten, kto nepozná históriu, je odsúdený na jej opakovanie.

    Ďalším vzácnym hosťom bol Ing. Jozef Mak z Banskej Bystrice, folklorista telom i dušou, ktorý sa vo veľkej miere  zaslúžil o to, že slovenský folklór nezanikol a šíri sa naďalej medzi mladšie generácie. Hrdo sa hlási k speváckej skupine Horehronskí chlopi a jeho pričinením bol viachlasný horehronský spev zapísaný na listine nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

    Títo dvaja páni sprevádzali Vladimíra Strmeňa, vojnového veterána, ktorý je jedným z posledných žijúcich účastníkov Slovenského národného povstania. Tento výnimočný človek sa nikdy nevzdal napriek rôznym prekážkam, ktoré mu život priniesol do cesty. So žiakmi našej školy sa podelil o svoje spomienky, ktoré sa týkali Slovenského národného povstania, protifašistického odboja i 2. svetovej vojny. Presvedčivo rozprával o momentoch, ktoré ovplyvnili jeho život i životy mnohých Slovákov. Už ako 17-ročný sa stal partizánom. Bojovať za slobodu a chrániť svoju vlasť považoval za povinnosť. Ani na chvíľu nezaváhal a postavil sa zoči-voči nepriateľovi i osudu. O svojom živote rozprával veľmi zaujímavo.  Zažil neuveriteľné veci, ktoré miestami pôsobili ako z akčného filmu. Detailne opísal vypálenie rodnej dediny Richtárová, prebiehajúce boje, kruté praktiky nepriateľov i desivé momenty, ktoré zažil na vlastnej koži. Opísal nešťastie, ktoré vojna priniesla do životov mnohých ľudí. Všetky detaily si presne pamätal napriek tomu, že od spomínaných udalostí prešlo už veľa rokov. Snažil sa vierohodne sprostredkovať pocity, ktoré zažíval v najťažších chvíľach svojho života. Nevyhol sa ani ťažkému zraneniu, no vďaka  svojej duchaprítomnosti unikol smrti. Nemyslel iba na seba a vždy sa snažil  pomáhať tým, ktorí na tom boli horšie ako on sám. Jeho rozprávanie bolo veľmi autentické. Na vojnu nikdy nezabudne, no podarilo sa mu odpustiť ľuďom, ktorí sa podieľali na zločinoch voči ľudskosti. Zdôraznil, že práve vojna je najväčším zlom na svete.

    Tento výnimočný človek je dôkazom toho, že vek je iba číslo. Len nedávno oslávil 95. narodeniny, no je stále aktívny, navštevuje školy a snaží sa mladých ľudí vzdelávať, umožňuje im nahliadať do histórie prostredníctvom svojich spomienok. Jeho receptom na dlhovekosť je pohyb, aktívny život a úsmev na tvári. Snaží sa robiť veci, ktorými dokáže potešiť iných. Napriek svojmu úctyhodnému veku srší humorom, obrovskou chuťou do života, optimizmom a energie má na rozdávanie. Svojím postojom k životu môže byť vzorom pre mladšie generácie.

    Pútavé rozprávanie pána Vladka Strmeňa  mnohých z nás prinútilo zamyslieť sa nad tým, ktoré hodnoty sú v živote skutočne dôležité. Uvedomili sme si, aké šťastie máme, že môžeme žiť v krajine, ktorá si nažíva v mieri.

    Beseda bola popretkávaná najznámejšími slovenskými ľudovými piesňami v podaní pána Jozefa Maka, ktorý svojím krásnym hlasom potešil a rozveselil srdcia prítomných žiakov i pedagógov. Chvíľami spievali všetci prítomní a spev sa niesol celou telocvičňou. V záverečnej časti stretnutia odznela svetoznáma pieseň Hallelujah  i  talianska partizánska pieseň Bella ciao. Pri týchto piesňach robil hudobný sprievod na harmonike pán Strmeň. Hudba sa stala jeho celoživotnou láskou a inšpiráciou. Odmenou za krásny umelecký zážitok i inšpiratívne slová bol obrovský potlesk, ktorým žiaci i pedagógovia našej školy odmenili vzácnu návštevu. Na stretnutie s týmito zaujímavými pánmi bude ZŠ  K2 ešte dlho spomínať.

    Kto nepozná históriu, je odsúdený na jej opakovanie.

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Krosnianska 2, Košice
    Krosnianska 2, 040 22 Košice
  • +421 x 055/6712526

    Riaditeľka školy: Mgr. Júlia Špilárová : 0915 879 544

    Hospodárka školy: Mgr. Lea Pribulová : 0911 055 001

Fotogaléria